Skip to content

Wat echt is

Written by

Jirke

Gisteren at ik bij vrienden. Toen ik het over een ex had vroeg een van hen: is dat een Nick?
‘Nick bestaat niet,’ zei ik.

Een slimme vrouw vroeg me jaren geleden, toen ik niet goed wist wat ik wilde schrijven, of ik liever lieg of de waarheid schrijf.
‘Liegen,’ antwoordde ik natuurlijk. Niet omdat ik geen waarde hecht aan de waarheid, integendeel, de werkelijkheid laat zich een stuk beter weergeven als je je niet aan feiten hoeft te houden.

(Ik heb een hekel aan schrijven over schrijven, vergeef me dat ik het toch doe en sla me als ik ooit een roman schrijf over een Groninger schrijfster die een ernstige depressie heeft.)

Toen ik ziek was gaf ik door te schrijven waarde aan de dingen die afschuwelijk waren.
‘Alles is materiaal,’ zeiden een vriendin en ik steeds tegen elkaar, zo vaak dat ik haast vergat dat al het verschrikkelijks vooral heel verschrikkelijk was.

Ik kreeg therapie en pillen. Vanwege de therapie was het onmogelijk om me als toeschouwer van mijn eigen leven op te stellen en door de pillen verloor ik de behoefte om te schrijven totaal.

Overal viel het stil.

Nu ik beter ben, heb ik weer lust om te liegen. Ook begin ik het nut van een catastrofe weer in te zien. Toen ik teruglas hoeveel ik over Oscar gejubeld heb dacht ik even: voor het verhaal zou het goed zijn als hij nu ineens bij me wegging. 

 

Previous article

De lente

Next article

De band

Join the discussion

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *