Ontmoeting

Ik heb een paar gewoonten die de gemiddelde hippie niet zouden misstaan. Mijn eigen deodorant maken, bijvoorbeeld. Dat heeft niets te maken met het boycotten van grote merken of het willen vermijden van producten met kleine stukjes plastic. Als ik iets anders gebruik dan mijn huisgebrouwen variant, kan ik na een uur of acht niet meer bij mezelf in de buurt zijn, vanwege de stank.

Het recept wordt veel gedeeld op internet en is simpel. Een deel kokosolie, een deel maïzena en een deel baking soda. Wie zich met zelfgemaakte verzorgingsproducten uit een jampotje bebotert, maar toch het gevoel wil hebben een luxueus smeersel te gebruiken, kan er een geurtje aan toevoegen.

Ik wilde eens iets nieuws proberen. Etherische olie had ik nodig.

Voor etherische olie ga ik naar de winkel met etherische olie. De winkel met etherische olie heeft ook esoterische boeken. Ik haal er mijn wierook. Als ik op een bijzonder labiel punt in mijn leven ben, koop ik er een hanger met minerale steen voor aan mijn ketting.

De mensen in deze winkel zijn de moeite van het afluisteren waard. De gesprekken de moeite van het aangaan ook.

Bij de kassa zette ik het flesje olie (palmarosa, ruikt naar roos, beweerden ze) op de houten toonbank. Op het laatste moment besloot ik er een pakje wierook bij te leggen. Winkels waar je bij het wachten naast een groot schap met wierook staat, winnen wat mij betreft van winkels met chocolade en kauwgom bij de lopende band.

‘Ooooh,’ zei de vrouw voor me in de rij met hoge stem, terwijl ze lange haren uit haar gezicht veegde, ‘Harmony-wierook. Lekker. Die had ik ook gewild. Helemaal vergeten’

Gealarmeerd door het woord Harmony keek ik naar het pakje dat ik op de toonbank had gelegd. Het was niet de wierook die ik had moeten pakken.

‘Neemt u hem maar,’ zei ik. ‘Ik heb per ongeluk de verkeerde genomen.’ Ik schoof het pakje haar kant op en haalde voor mezelf het juiste uit het wierookschap.

De vrouw trok haar smalle schouders een beetje op, draaide zich naar me toe en kneep haar ogen klein. Ze sprak op veelbetekenende toon.

‘Geen toeval, dit.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *