Jaar in muziek – #9: Op de grote stille heide

Maanden heb ik me verheugd op het jaaroverzicht van Spotify. Deze lijst laat zien welke honderd nummers je het afgelopen jaar het meest geluisterd hebt. Het overzicht is eerlijk en keihard. In 2014 stond Cody Simpson bij mij hoog genoteerd. Vorig jaar Captain Jack.

Mijn jaaroverzicht bleek dit jaar keer relatief onbeschamend. Van de honderd nummers uit de lijst schrijf ik (ongeveer in chronologische volgorde) over de tien die me het meest bijgebleven zijn.

#9: Duo Karst – Op de grote stille heide

Op de middelbare school ontdekte ik muziek als middel om te laten zien wie ik was of wilde zijn. Ik deed een cd van Roni Size in mijn discman als ik in de buurt was van de roodharige blower op wie ik indruk wilde maken. Het leek me een waterdichte tactiek, totdat ik een andere blower hoorde zeggen dat hij zich stoorde aan iemand die precies hetzelfde deed als ik. Ik was gewaarschuwd.

Inmiddels is het tonen van onze goede smaak niet meer voldoende. Te gemakkelijk. We gebruiken onze slechte smaak, om te tonen wie we werkelijk zijn. Guilty pleasures. Ik probeer de term niet te gebruiken. Als het indelen van muziek in ‘goed’ en ‘slecht’ al mogelijk is, ben ik niet de juiste persoon om dit te doen.

Ik vind het leuk te koketteren met het deel van mijn muzieksmaak, dat anderen niet waarderen. Britney Spears. Spice Girls. Avicii. Al vind ik die laatste lastig koketteerbaar, doordat ik niet weet hoe ik de naam uit moet spreken. Daar word ik onzeker van. Waarschijnlijk komt het gepronk met mijn slechte smaak voort uit diezelfde onzekerheid en verwacht ik dat anderen positiever over me gaan denken wanneer ze weten dat ik ‘Bitch, I’m Madonna’ meeneurie.

Er zijn ook bands, albums en nummers die ik graag luister, waar ik eigenlijk niet over vertel. Ik vraag me af of er veel mensen zijn die dit onderscheid met mij maken en of ze zich er bewust van zijn. En hoeveel je ergens bewust van zijn verschilt van iets bewust doen.

Lees ook:
#10 Wir setzen uns mit Tränen nieder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *