Jaar in muziek – #1: Forza (it is)

Maanden heb ik me verheugd op het jaaroverzicht van Spotify. Deze lijst laat zien welke honderd nummers je het afgelopen jaar het meest geluisterd hebt. Het overzicht is eerlijk en keihard. In 2014 stond Cody Simpson bij mij hoog genoteerd. Vorig jaar Captain Jack.

Mijn jaaroverzicht bleek dit jaar keer relatief onbeschamend. Van de honderd nummers uit de lijst schrijf ik (ongeveer in chronologische volgorde) over de tien die me het meest bijgebleven zijn.

#1: Bewilder – Forza (it is)
Er zijn van die nummers die je optillen als het al goed met je gaat. Die je voortstuwen. ‘Ga door,’ tegen je zeggen. ‘Je gaat de goede kant op.’ Mechanische doping voor een welgetrainde wielrenner die de top van de heuvel net gehad heeft.

Als je de bocht uitviegt, vergeet je zulke nummers tijdelijk. Andere muziek wordt belangrijk. Of dragelijk. Aanmoedigingen zijn lastig aan te horen als je lang genoeg in bed ligt, om je eigen lichaamsgeur niet goed meer te kunnen verdragen.

Het afgelopen jaar was er een nummer dat niet alleen ‘goed bezig’ naar me riep, maar ook: sta op. En: doe een boodschapje. Een nummer dat niet alleen wilde dat ik doorging, maar ook dat ik ergens mee begon. Een nummer dat me aanmoedigde, toen ik nog maar nauwelijks aanmoedingingswaardig bezig was.

Ik heb met dit nummer gedanst. Ik heb met dit nummer gehuild. Ik ben met dit nummer opgestaan. Ik ben met dit nummer naar de supermarkt gelopen. Ik heb dit nummer in het echt gehoord. Ik heb met dit nummer een gezonde maaltijd gekookt. Ik heb met dit nummer mijn make-up gedaan. Ik heb met dit nummer gelachen.

Ik heb met dit nummer weer gedanst.

Lees ook:
#10: Wir setzen uns mit Tränen nieder
#9: Op de Grote Stille Heide

#8: La Stravaganza
#7: Killing in the Name
#6: Linde met een E
#5: Don’t Panic
#4: Hang Wire
#3: Swan Lake
#2: Controleer Mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *