Iets geleerd

Ze laat haar handen zakken en kijkt me met open mond aan. We zijn samen aan het werk en praten ondertussen over van alles. De vraag die ik nu stel is reden om even te stoppen met haar werkzaamheden. Ze zwijgt. Hoe moet ze weten of dit een onzinnige vraag was, of dat ze me niet goed begrepen heeft?
‘Of kan dat niet?’ vraag ik haar.
Ze begrijpt meteen dat het een van mijn onzinnige vragen was. ‘Nee, natuurlijk kan dat niet.’
‘Waarom niet?’
‘In 1959 was ik niet geboren, dus dan kon ik toen niet jarig geweest zijn. Je bent wel een beetje dom, soms.’

Ze heeft verstand van data en jaartallen. Meer dan ik. Als je vraagt op welke weekdag 12 september 2022 valt, weet ze binnen een paar seconden te vertellen dat dat op een maandag is.
Verder is praten over data en jaartallen lastig. Net als praten over andere dingen. Ze kent veel woorden, maar weet niet altijd wat ze betekenen. Bovendien spelen er allerlei ingewikkelde zaken mee, als je met elkaar praat. De bedoelingen van de ander, bijvoorbeeld. Of het goed willen doen.

‘Hoe ging het ook alweer?’ vraag ik, terwijl ik doorga met handdoeken vouwen, ‘als 1 april dit jaar op een zaterdag valt, is het volgend jaar op een zondag?’
Ze lacht. Dit is een gemakkelijke vraag. ‘Ja,’ zegt ze, ‘Elk jaar schuift het een dag op. Behalve na een schrikkeljaar, dan schuift het 2 dagen op.’
‘Heb je zo’n trucje ook voor maanden?’ vraag ik.
‘Ik begrijp niet wat je zegt,’ zegt ze.
‘Als 1 april op een zaterdag valt, hoe weet je dan op welke dag 1 mei valt?’
Dat snapt ze. ‘Dan valt 1 mei op een maandag. April heeft 30 dagen. Na een maand met 30 dagen, schuift het 2 dagen op.’
Ik ben onder de indruk. Het lijkt ineens zo simpel, dat ik niet weet waarom ik dit zelf nooit heb bedacht. ‘Dus als een maand 31 dagen heeft, schuiven de weekdagen van de maand daarop 3 dagen op?’ vraag ik haar.
‘Ja. En februari heeft 28 dagen en daarom lijken februari en maart op elkaar.’
Natuurlijk. Na 28 dagen zijn er precies 4 weken voorbij. De eerste dag van maart valt daardoor op dezelfde dag als de eerste dag van februari.
‘Wauw,’ zeg ik.
‘Maar niet in een schrikkeljaar,’ zegt ze ter verduidelijking. ‘November heeft ook dezelfde dagen als februari en maart. November lijkt op februari en maart, maar niet in een schrikkeljaar. En mei lijkt op januari van het volgende jaar. Januari lijkt op oktober. Maar niet in een schrikkeljaar. September en december lijken ook op elkaar. Juni lijkt op niets.’
Ze pakt een handdoek van de stapel en gaat weer aan het werk.
Ik stop met vouwen.

Geïnteresseerd geraakt? Hier vind je meer informatie over het berekenen van weekdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *