Het huis van mijn broer IV

‘Ja, de huur,’ zei Sandra. ‘Die heb ik nog niet betaald. Ik heb net een nieuwe baan en ik heb met Floris afgesproken dat ik voor het einde van de maand de borg betaal, plus de twee maanden huur.’
Floris had me hier niets over verteld.
‘Echt super dat je langs wilde komen,’ zei Sandra. ‘Een heel huis huren voor deze prijs is een buitenkans.’
‘Je huurt een kamer,’ zei ik. ‘Dat Floris er niet is betekent niet dat je het hele huis huurt natuurlijk.’
‘Nee, maar zo voel het wel.’

Langzaam begon ik er spijt van te krijgen dat ik had gezegd dat ze mocht blijven.

Toen ik met Floris belde bevestigde hij wat Sandra me over de huur had verteld. Hij was blij dat ik goed met haar gepraat had, zei hij. Ik vertelde hem dat ik begreep waarom hij haar een kans had willen geven, dat ik net als hij vond dat ze op een jongere versie van mij leek. Ik maakte er ook een zooitje van toen ik twintig was en deed er jaren over om te ontdekken dat je dat soms maar beter toe kan geven. Ik hoopte maar dat Sandra sneller van begrip was dan ik.

Floris vertelde over zijn werk. Hij had het naar zijn zin in het buitenland, dat verwachtte ik niet. Als hij in het buitenland is runt hij vanaf afstand meestal ook een bescheiden leven in Nederland. Vorig jaar zocht hij Marktplaats af naar een camper, waarmee hij op reis wilde als hij terug zou zijn. Dit jaar leek Floris alleen bezig met wat praktische zaken, zoals het maken van een afspraak voor het plaatsen van de nieuwe ketel. Het was handig dat er iemand in zijn huis woonde om de deur open te doen, zei hij.

Het verbaasde me dat het zo snel weer misliep met Sandra. De Energiewacht had Floris gemaild aan het einde dag dat de ketel geplaatst zou worden. Er was niemand thuis geweest. De installateur had lang aan staan bellen, maar er werd niet opengedaan en hij had niemand telefonisch kunnen bereiken.
‘Als ze hier kosten voor in rekening brengen mag Sandra die betalen,’ zei Floris.
‘Zorg er eerst maar voor dat je de huur ontvangt,’ zei ik.
‘Ik ben er helemaal klaar mee,’  zei Floris. ‘Chris komt volgende week terug van zijn reis in Thailand en ik heb gezegd dat hij tot ik terug ben in mijn kamer mag slapen. Dan kan hij Sandra in de gaten houden.’

De volgende dag belde ik Floris om te vertellen dat ik een nieuwe afspraak had gemaakt met de Energiewacht. Ze brachten geen kosten in rekening voor de monteur die voor niets voor de deur had gestaan.
‘Sandra gaat het huis uit,’  zei Floris voordat ik mijn verhaal af kon maken. ‘Ik vertelde haar over Chris en ze ging compleet door het lint. Ze riep dat dit niet de afspraak was en dat ze het huis voor zichzelf wilde hebben.’
‘Heb je haar er nog op gewezen dat jullie hadden afgesproken dat ze huur zou betalen?’
‘Ja, ze zei dat ze nog maar de helft van de huur wilde betalen als er iemand bij haar in huis kwam wonen.’
Daar moest ik om lachen.
‘Ik ben er natuurlijk niet mee akkoord gegaan,’  zei Floris. ‘Toen zei ze tegen me dat ze per het einde van volgende maand uit de kamer wilde. Dat leek me een goed plan.’

Een een paar dagen later stuurde ik Sandra een bericht om te vertellen dat ik er de volgende dag vanaf acht uur zou zijn voor de ketelmonteur. Dat vond ze prima. En ze wilde weten of ik toevallig het nummer van Chris voor haar had. Sandra wilde graag wat dingen met hem overleggen.

Over een week verschijnt Het huis van mijn broer V.
Eerder verschenen Het huis van mijn broer I, II en III.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *