Een groot stuk taart

Ik at taart met een vriendin.

Eerder dit jaar, toen we een dag samen met de trein ergens naartoe waren, at ik patat met haar. Ik een kilo, zij een kleine portie. Ze was onder de indruk van de hoeveelheid die ik wegwerkte, ik was onder de indruk van haar vermogen te functioneren op zo’n kleine hoeveelheid brandstof. 

We kenden elkaar nog maar een paar maanden en waren nog niet eerder een hele dag met elkaar opgetrokken. Ik herinner me dat we in een bus stonden die dag. Het was vol, we moesten staan. Ik was zenuwachtig voor wat we gingen doen en ratelde. De vriendin vroeg me tot mijn vreugde vrij direct om te stoppen met praten. ‘Stop,’ zei ze gewoon. Ik vond het leuk dat ze dat deed. Niet iedereen durft dat. Ze had er even over getwijfeld, vertelde ze.

Nu was de vriendin jarig. Ik at taart met haar, of eigenlijk at zij een groot stuk taart en ik alleen maar een plak cake. Ik had geen honger omdat ik nerveus was voor een date. Of misschien wilde ik geen dikke buik, alsof een stuk taart enig verschil zou maken. 

De vriendin kreeg een boek van Raymond Carver, waarvan ik zeker wist dat ze het mooi zou vinden. Ik durf nooit goed toe te geven dat ik het boek niet enorm fantastisch vind. Ik heb vast iets gemist, of had mijn aandacht er niet bij toen ik het las.

We bespraken van alles. De liefde, natuurlijk. Ik maakte een drama van wat ik vertelde en de vriendin zei dat ze niet wist wat ze moest zeggen. Of ze me gerust moest stellen. Dat hoefde niet, het drama hoort bij alles wat ik doe. Zij houdt dingen kleiner en dat is waarom ik wist dat ze het boek mooi zou vinden. Ze heeft oog voor subtielere zaken dan ik. Hoewel je kan zeggen dat ik dat subtiele zaken mij ook niet ontgaan, als ik ze opblaas tot een drama. En hoe weet ik zo zeker dat zij dat nooit doet?

Toen ik het boek kocht wist ik precies door welk verschil het kwam dat ik wist dat ze het boek zou waarderen. Ik weet het nu niet meer. 

De vriendin vertelde later dat ze het boek mooi vindt. Ik zal het herlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *